Dominik

Jasně, tvůj point chápu... jen vlastně nevím, jestli souhlasím. Odhlídnu-li od přesné formulace toho pravidla, tak - aspoň pro mě - se abeceda vybírá tak, že je pro daný princip a daný počet prvků stavového prostoru ta nejpřirozenější. Tyto prvky se přirozeným způsobem očíslují a následně převedou na písmena tak, že A = 1.

Z hlediska formulace pravidel chápu, že nevíš, jestli vybrat mezi A1/A2/A3/A4/A15/A16/A31/A32... nicméně věřím, že A31 byla první volba.

reakce na #Dero
Dero (Mladí muži se smartphony)

Cesta do pekel je mít pravidlo, které se tváří exaktně, ale je ve skutečnosti vágní.

Mně se v principu nápad s proměnlivou délkou abeced líbí, ačkoli klade na hráče poměrně velké nároky. Ale nelíbí se mi velikost té šedé zóny. Zatím po každém ročníku hry, kde toto pravidlo existovalo, se dohadujeme, jaká abeceda kde má podle pravidel být použita a proč.

Ono to totiž klade nároky i na orgy. Jasně, člověk (hráč i org) na binárce chce intuitivně použít A31. Ale odporuje to liteře pravidel. Tak co s tím?

Dodefinovávat, že případný nulový prvek v kódováních s aditivní vlastností je mezerou, by sice bylo přesné, ale škaredé.

Jednodušší mi přijde říct, že pokud princip šifry může kódovat N seřaditelných prvků, použije se vždy A(N). I s tím důsledkem, že binární nula se stane áčkem. Případně mít mezeru jako první prvek v potratím řazení písmen. Tím sice z každé abecedy ztratím písmenko, což je škoda, ale zase mezerou můžu lépe naznačit předěly slov. To se v tajenkách z malých abeced může dost hodit vzhledem k tomu, že je nutno častěji užívat zkratky.

A zároveň je třeba i víc dbát na to, aby v šifře bylo jednoznačně určitelné, co je jeden prvek. Třeba v této šifře by bylo nutné přidat trochu větší mezeru po každých pěti spojích.

reakce na #Dominik reagovali #Dominik
Dominik

Tak tohle mi přijde jako cesta do pekel. Respektive to bude znamenat, že týmy budou krom A26 a A31 zkoušet i A32. Doteď jsem měl pocit, že pětibitová binárka na PoTrati fungovala konzistentně tak, že získáš číslo 0-31 a to pro hodnoty 1-31 převedeš na písmena z A31 a pro 0 je to mezera. A pokud to tak není, tak šifra https://www.potrati.cz/2023/sifry/10-cwych je (vzhledem ke středové mezeře) sračka.

Jinou věcí je pak binárka s nepevnou délkou (s alespoň jedním znakem délky 5) - zde bych postupoval tak, že maximální délka binárního čísla je 5, tj. taky bych prvně zkoušel A31 a pak až A26.

reakce na #Václaf reagovali #Dero
Václaf

V době hry lze na území Prahy Vltavu (celou najednou) překročit pouze pomocí 26 spojení. Jedno z překročení by letos bylo nelegální, neboť Branický most je v rekonstrukci, nicméně je technicky možné (V šifře byla cesta přes Branický most vyznačena dopravní zábranou.). Čtyři přívozy prostě nejsou v provozu, nedají se tedy použít k cestě přes řeku. Trojská lávka nevede z jednoho břehu na druhý, nýbrž pouze na Císařský ostrov, ze kterého se nadto dá sejít na druhý břeh hned po několika mostech, což by nechtěně generovalo další možné cesty. Z mostů proto byly vybrány pouze ty, které překračují celou Vltavu.

reakce na #Dero
Václaf

Abecedu o 31 písmenech jsme použili asi ve vleku nějakého minulého principu, u kterého bylo použití pěti stejných symbolů v roli nul diskutabilní. Máš pravdu, že v této šifře není důvod, aby nebyla použita 32písmenná abeceda. Jestli bude nějaké příště, dáme si na to větší pozor.

reakce na #Dero reagovali #Dominik
Tonda

Jak píšu dřív, pravidlu o abecedách nerozumím natolik, abych si dovolil tvrdit, že ho vykládám správně. A to že první část tajenky by byla pro řešení úplně nepodstatná nás právě pořád odvádělo od binárky k různým jiným obskurním řešením.

A zastávky různě daleko vzdálené od řeky byla v kombinaci se zbytkem taky slušná sviňárna.

Souhlasím s tvým pojetím hezké šifry založené na tomhle motivu. Dokonce bych ani nepotřeboval všechny prvky z A31, protože množina přechodů Vltavy je za mě dostatečně dobře definovaná nějakou rozumně velkou podmnožinou. I ten druhý krok L/P se mi vlastně libí, kdyby se k němu dalo dostat pouze pomocí toho prvního a kdyby na to ta první mezitajenka nějak naváděla (např. morse a mezitajneka říká, kde jsou odělovače písmen, ale určitě by šlo vymyslet i něco elegantnějšího).

Takhle mě čím dál tím víc mrzí, že jsme nevzali tu první část jako dostatečně dobré řešení a na jeho základě nalezenou šifru jsme nezadali do systému...

reakce na #Dero
Dero (Mladí muži se smartphony)

Takže to není tak, že...

Není. My jsme o první části třeba vůbec nevěděli. Vyluštili jsme až druhou, ve které je tajenka. První jsou v kontextu šifry nepodstatné (a leckdo by řekl zavádějící) pindy.

Pro zakódování tajenky binárkou by ti stačilo použít klidně jeden jediný most. Vlastně by tam ani žádná zmínka o mostu být nemusela, šlo jen o rozlišení levého a pravého břehu Vltavy u dvou míst v Praze.

Počet mostů (přívozů atp.) je pro řešení této tajenky nepodstatný.

Hezká šifra s tímto námětem by vypadala tak, že v tajence šifry by byla použita všechna písmena z A31, tj. použita celá množina možných překonání Vltavy suchou nohou. Zároveň by tam byl nějaký nedělitelný počet dvojic míst, třeba 43, aby to nesvádělo k binárkám nebo jiným kódování s fixní délkou. Samozřejmě by nebyla žádná "druhá tajenka" v binárce. A všechna výchozí a cílová místa by byla ta nejbližší možná pro překonání Vltavy, např. v případě metra poslední stanice na levém a první hned navazující na pravém břehu.

Potom by to byla trochu snazší, zato o dost hezčí šifra. A ani nepíšu IMHO, jsem si tím úplně jistý.

reakce na #Tonda reagovali #Tonda a #Václaf
Ondra (Mladí muži se smartphony)

Použití binárky s 31 prvky nepotřebuješ definovat, ta ti přece plyne z pravidel. Lawyered.

Edit (Dero): Mi došlo, že nemusím klikat na reagovat, když jsme ze stejného týmu, a můžu ti odpověď vepsat přímo sem jako edit. Haha. Každopádně lawyered!

Edit (Ondra): To je hroznej trik. Kučaed!

reakce na #Tonda
Tonda

Takže to není tak, že ta první část s mostama ti nadefinuje abecedu, kterou pak použiješ v binárce? Mně to takhle celkem dává smysl. Jinak je tam ta první část úplně zbytečná, protože to, že se půjde přes most jsme věděli minimálně od dvojky...

reakce na #Dero reagovali #Ondra a #Dero
Dero (Mladí muži se smartphony)

Celkový počet mostů je pro čtení binárky nepodstatný.

reakce na #Tonda reagovali #Tonda
Tonda

Jestli to chápu správně tak délka abecedy je daná počtem oficiálním mostů, přívozů a tunelů přes/pod Vltav(o)u, kterých je 31. Ač pravidlo o abecedách taky nechápu a nejradši bych ho poslal do horoucích pekel a ač jsme si tady poseděli přes 8 hodin, přijde mi to jako jedno z jeho rozumnějších využití. My jsme bohužel některé mosty seškrtali, aby nám vyšla první tajenka v abecedě 26 a to nás zabilo na tu druhou část.

reakce na #Dero reagovali #Dero
Dero (Mladí muži se smartphony)
Nekonzistence pravidel

Proč se tady pro dekódování tajenky SALSŇABŘ použila A31? (Snad si pamatuju správně.)

Nechápu, z čeho to plyne. Zaprvé pětibitová binárka má 32 stavů, ale především... z čeho vyplývá, že se má použít zrovna binárka pětibitová? V šifře AFAIK nejsou žádné oddělovače a 40 prvků je dělitelných například i číslem 4, takže v úvahu přichází klidně i binárka čtyřbitová. Proč se tady neuplatní pravidlo "Toto pravidlo se neužije, jestliže počet prvků sestavované množiny nelze určit jednoznačně" a nepoužije se A26?

reagovali #Tonda a #Václaf
Tomáš (Opravte to)
Dvě řešení

Tato šifra se nám moc líbila a tematicky krásně zapadalo do celé hry. Jen jsme pociťovali zklamání z nedostatečné potřeby prvního řešení.

Systém překonání řeky x různými způsoby a různými směry jsme si docela užili. Binárka se nabízela od začátku, ale nic moc nám nelezlo. Tak jsme si sestavili kompletní abecedu mostů a přečetli dlouhý text, že máme jít po mostě na druhý břeh. To jsme považovali za celkem korektní řešení a nejspíš by nebyl problém najít tam někde za mostem obálku. Přesto jsme se dokopali k tomu, abychom dotáhli i tu binárku z různých směrů překonání řeky i se zákeřností použití jiné abecedy. Poté jsme byli opravdu zklamání, že binárkové řešení bylo úplně samostatné a pracně získanou abecedu z mostů, tunelů a přívozů jsme vlastně vůbec nepotřebovali. Nebo snad abeceda byla použitelná někdy později?