Kubaq (Hakuna Matata)

Nojono... ono to samozřejmě dává větší smysl... Ale už nám to v ty noční hodiny moc nemyslelo... Snad bude dneska líp..

reakce na #Sváťa
3b

Naprosta drobnost, co by se za nehet matfyzackych pravd a autistickych samozřejmostí vešla:)

reakce na #Kempas
Zuzka

Jinak přísloví/ustálená spojení a bankovky samozřejmě taky padly... Nápadů bylo hodně a nebyly myslím ani tak špatný (hlavně ta vyjmenovaná slova doteď nevěřím, že to byla jen náhoda), škoda, že šifra nebyla proti těmto slepým uličkám lépe ošetřená, u první šifry bych toto opravdu nečekala...

Zuzka

Ach jo, před hrou by nás ani nenapadlo, že skončíme prakticky na první šifře... Nejvíce nás zavedla z cesty přítomnost velkého množství vyjmenovaných/nevyjmenovaných slov (dmout se pýchou, mýtit, jazyk, vzlykat, polykat, hořce - pelyněk, ...), dlouho jsme se drželi toho, že půjde o morseovku měkká/tvrdá i/y... Pak jsme taky zkoumali ta fff, přišlo nám, že musí mít význam... hodně slov v textu se dalo nahradit slovem na f... Také jsme zkoušeli morseovku ř,c,s (písmena nahrazena efkem) z celého textu (mimo jiné, bylo jich tam 60... pěkné číslo)... Spojení s česká padlo docela brzy, i ta slova jsme měli hezky vypsaná, ale národní bohužel nepadlo nikdy kromě spojení Česká národní banka a upřímně, já některá ta slova s národní nemám vůbec tak zažitá, jak by pro šifru tohoto typu bylo potřeba. Po tom, jak odbilo poledne a zveřejnil se název šifry, měli kluci vyluštěno do pěti minut. Škoda...

Bingo (Tykadla)

Aha, ono to bylo obráceně, to dává o něco větší smysl (tady jsem u luštění nebyl, tak detaily neznám). A dát místo abecedy "náhodná" písmena, to by asi bylo moc přímočaré. Myslel jsem, že je to takhle, aby se písmena na okraji dala použít 2x. Obráceně je to na kraji zase nejednoznačné, ale koukám, že kromě jedné mezery to na kraj nesahalo.

reakce na #Savlik
Marwin (Freezy Bee)

Týmy, musím se Václava zastat minimálně v tom, že nevidím vůbec žádný problém, když princip nedovoluje opakování písmen. Už jsem viděl (i pěkné) šifry, kde omezení na tajenku byla mnohem zásadnější.

Václave, musím se týmů zastat, že použitý způsob rozhodně není ten nejintuitivnější (ano, asi to ani nebyl záměr, ale i tak). Navíc, když jsi před hrou v diskuzi na otázku, zda abeceda obsahuje CH, napsal něco jako "Jak kdy", jak si pod tím málokdo představil, že se obě možnosti abecedy (s CH a bez CH) použijí najednou v rámci jedné šifry...

Osobně nám taky přišlo přirozenější (a zkoušeli jsme to jako první) číst to obráceně - tj. použít pro pořadí tu abecedu na mostě (včetně Ch) a pro čtení tu z mince. Mimo jiné by to dovolovalo několik málo písmen (na kraji mostu) použít dvakrát.

Každopádně, jsem rád za to, že jsme si nestihli všimnout, že vlastně nepoužíváme ten most. :)

Marwin (Freezy Bee)

My ji po konci hry vezli do cíle a přitom jsme ji zkoumali něco přes půl hodiny. Hned první nápad byl správný, dokonce jsme odhadli i tajenku BOHNICE, ale napoprvé jsme použili 26-kovou soustavu a O už o jedno písmenko nevycházelo. Dál se nám to počítat nechtělo, zvlášť když kontrola podle posledního písmene taky selhala (není to celočíselné). Těžko říct, jestli by nás to bývalo zastavilo, ale věřím, že dřív nebo později by se někdo hecnul a spočítal to pořádně, ať už ručně nebo s využitím nějaké techniky.

reakce na #Bingo
Pavel (Fčeličky)
Všehochuť Report
Jakub (Zlá koťata)

To teda.. A řešit to jen s tužkou a papírem, nebo třeba z hlavy již vyžaduje určitou míru autismu :)

reakce na #Bingo
Sváťa (Tykadla)

T jako 20.písmeno abecedy ;)

reakce na #Kubaq reagovali #Kubaq
Kubaq (Hakuna Matata)

Aha, takže ne T jako twenty.. :D

reagovali #Sváťa
Ondra (jmeno neni priorita)

My tu byli asi 4 hodiny, bankovky padly taky (anezka + spoustu narazek na ne), dale divna prislovi/ustalena slovni spojeni a take prace s kalendarem obdrzenym na startu (12 vět)... Sifra se mi nakonec i libila, ale tech moznych cest tam bylo hodne, tak se nedivim ze někdo skončil..

Savlik

Pozor, jako poradova cisla se brala ta pismena napsana na minci (tedy ta permutace z predchozi sifry). Tato abeceda s Ch se pouzila pro cteni tajenky - Tedy kazde pismeno slo z principu precist jen jednou a proto bylo potreba ch.

reakce na #Bingo reagovali #Bingo
Sváťa (Tykadla)
Šifra 11(ȁ) – státy skoro Karlovka

Tady jsme nejdřív vyluštili KA?L(A/O)?KA.

U třetího řádku jsme nechápali ten symbol (i když jsme se točili kolem měst a hledali třeba míru urbanizace). U vlajek bylo jasné, že to jsou červenobílé vlajky a buď se chce počet pruhů (=>A) nebo počet barev (=>O). A v tom třetím od konce jsme nejdřív viděli počet oficiálních jazyků a nějak nám tam vycházelo V (teď už zdaleka tak hezky nevychází, ale taky nejsme promrzlí a není 5 ráno :).

Až po neúspěšném pročesání pásma jižně od Karlovky docvakl třetí řádek a při přesunu na Kaplanku konečně i ten třetí od konce.

Sváťa (Tykadla)

..měl správný počet písmenek. Ještě, že je Robert přes vláčky.

Bingo (Tykadla)

Obávám se, že i kdybychom udělali předchozí šifru, kde byla spousta indicií, co s tím, takže byla ještě poměrně řešitelná, tak toto by nejspíš byla definitivní konečná. Ale autorsky je to hezké, to asi dalo práci něco takového najít. I když je tam spousta volnosti, protože to dělení není celočíselné.

Bingo (Tykadla)

Pokud mám k dispozici abecedu A-Z včetně Ch, tak použít ji jako pořadová čísla 1 až 16 bude to poslední, co mě napadne s ní dělat. Mně by se třeba místo toho líbily fotky 16 soch nebo příslušná data v kalendáři, apod.

reakce na #Robert reagovali #Savlik
Sváťa (Tykadla)

Aha :)). Tak to jsme si ani nevšimli, jaká poloha se použila na tom příštím.. my si to zkalibrovali, aby B bylo proti 2 (a potvrdilo J proti 10 a O proti 15).

reakce na #Václaf
Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
Všehochuť Reportáž
Kempas

Hustý. Takže to publikovali teprve včera?

reakce na #Marwin
Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)

Během luštění padly nápady na

-svaté

-lidské smysly

-osobnosti obsahující NE ve jméně

-Nerudovy básně

-osobnosti na bankovkách

a další. Tvrdli jsme tu dvě hodiny, než nás konečně osvítilo. Na první šifru nám to přišlo dost drsné.

Ondra (Mladí muži se smartphony)

Přijde mi trochu smutný, kolik týmů tady skončilo. Dvacet procent startovního pole vidělo ze hry akorát houby a tuhle šifru.

Marwin

Tmou! se inspiruje u xkcd, zatímco xkcd se inspiruje u Po trati? https://xkcd.com/1970/

reagovali #Kempas
Robert

Václave, nikdo netvrdí, že funguje obrácená implikace, jenom nadáváme orgům za zákeřného trojana. Z terapeutického pohledu to funguje, tak se nám do toho laskavě nepleť ... ;-)))

reakce na #Václaf reagovali #Bingo
Václaf

Myslím, že obrácená implikace Obsahuje-li abeceda také písmeno Ch, je třeba k řešení využít velkého polského kříže. z pravidel rozhodně neplyne.

reakce na #Matěj reagovali #Robert